Cura cu Suc de Cartofi


Cartoful este bogat în amidon, glucoză, vitaminele B1, B6, acid pantoteic, acid folic, vitaminele C și K în cantități reduse, minerale: calciu, magneziu, fosfor, mangan. Mai conține Cu și în plus, o oxidază cu acțiune favorabilă asupra mucoasei gastrice.

Cartofii de culoare verde trebuiesc evitați pentru că ei conțin o substanță dăunătoare numită solanină care provoacă grave tulburări în organism. Această legumă foarte apreciată din punct de vedere culinar, este un aliment hrănitor și foarte ușor digerabil. Sucul crud este diuretic, emolient, calmant, cicatrizant al mucoaselor aparatului digestiv, antispasmodic și antiulceros.

Indicații:

Este indicat în artritism, obezitate, diabet, gastrite, ulcer gastric și duodenal, dispepsii, litiază biliară, constipație, hemoroizi, diabet, scorbut. Pentru gastrită hiperacida, ulcer gastroduodenal, litiaza biliară, se beau 2 - 3 păhărele de suc proaspăt de tuberculi cu 30 de minute înainte de mesele principale, timp de o lună. Pentru ulcer gastroduodenal, diabet, cancer gastric, se recomandă o jumătate de pahar de suc proaspăt, luat de patru ori pe zi timp de o lună.  


Pentru hepatopatii, litiază biliară, constipație, hemoroizi, glicozurie, scorbut, se recomandă o jumătate de pahar de suc de cartofi amestecat cu suc de morcov sau de lămâie, de două ori pe zi, timp de 30 de zile. Pentru insomnii, dureri de cap cronice, se recomandă o jumătate de pahar de suc proaspăt, luat cu o jumătate de oră înaintea micului dejun și înaintea prânzului, timp de 2 - 3 săptămâni.

În cosmetică, amidonul din cartofi se utilizează în cazul tenurilor cu pori dilatați și riduri. În acest sens, se aplică pe față o mască din suc de cartofi cruzi, argilă verde și miere de albine. O altă mască simplă: se pun pe față felii de cartofi sau pastă rasă de cartofi, se lasă 5 - 10 minute și apoi se spală fața cu o infuzie de plante - eventual mușețel.

Este eficientă și pentru coșuri. În cazul în care ochii sunt umflați și cu cearcane, se rade cartoful crud pe o răzătoare fină (preferabil din sticlă) și se aplică pe pleoape în două comprese de tifon steril, timp de 30 minute. Se spală apoi ochii cu infuzie de albăstrele sau cu infuzie de trandafir. Se repetă această operațiune la două - trei zile, rezultatele fiind spectaculoase.

Mâinile aspre pot beneficia de o mască de cartofi. Pasta caldă din cartofi fierți se amestecă cu o lingură de glicerină și o linguriță de miere de albine. Se aplică pe mâini timp de 20 minute, după care se spală mâinile cu o infuzie de nalbă.


Articol scris de Prof. Univ. Angela Elena Beju

Comentarii

Cele mai citite articole: