Cura cu Ceapă


Ceapa este apreciată încă din antichitate pentru virtuțile sale terapeutice. Ea conține protide, hidrați de carbon, lipide, minerale, oligoelemente, vitaminele A, B1, B2, C, E, PP și acid nicotinic.

Proprietățile sunt asemănătoare cu ale usturoiului. Reprezintă un stimulent al sistemului nervos, hepatic și renal, diuretic, puternic dizolvant și eliminator al ureei și al clorurilor, antiseptic și antiinfecțios, echilibrant glandular antisclerotic, hipoglicemiant, vermifug, afrodisiac. Previne retenția apei în organism și combate tusea.

Este recomandată în: astenie, surmenaj fizic și intelectual, retenții lichidiene (edeme, ascite, pleurezii, pericardite), reumatism, artritism, litiază biliară, litiază urică, infecții genitourinare, afecțiuni respiratorii (bronșită, astm, laringită), gripă, prevenirea îmbătrânirii, impotență, obezitate, afecțiuni cardiovasculare.

Extern, este folosită în abcese, panarițiu, furuncule, înțepături de insecte, surditate, țiuituri în urechi, crăpături ale pielii, nevralgii dentare.

Pentru bronșite cronice, astm bronșic, răgușeli, tuse rebelă, se face o infuzie din patru căpățâni de ceapă la un litru de apă clocotită. Se strecoară și se îndulcește cu miere. Se bea una-două căni pe zi, dintre care una dimineața.

Pentru reumatism se face decoct din trei căpățâni la un litru de apă. Se bea călduț câte o cană dimineața și una seara la culcare.

În cazul insuficienței cardiace cu edeme se face decoct din 100g ceapă curățată și tăiată mărunt la 200ml apă. Se fierbe acoperit 5 minute la foc moale, se lasă la răcit și se strecoară. Se adaugă 50g miere. Se bea seara la culcare. Cura se repetă cât este nevoie.

Pentru litiaza biliară, se macerează o căpățână de ceapă tăiată mărunt în patru linguri de ulei de floarea soarelui timp de 10 zile. Se iau 3-4 lingurițe pe zi.

Pentru fortificarea pe timp de iarnă este recomandată cura cu vin de ceapă.
Într-o sticlă de un litru se pun 150g ceapă mărunțită, 100g miere și vin natural. Se lasă la macerat 10 zile. Se iau câte trei linguri pe zi înainte de mese. Se mai poate folosi sucul de la trei cepe la care se adaugă sucul de la o jumătate de lămâie și puțin suc de pătrunjel. Acest preparat se bea dimineața pe stomacul gol.

Pentru a purifica respirația după consumul de ceapă se mestecă 2-3 boabe de cafea, câteva fire de pătrunjel sau se clătește gura cu apă în care se adaugă tinctură de mentă.

Pentru dispariția mirosului de ceapă de pe mâini, le putem freca cu apă sărată sau cu apă în care s-a adăugat amoniac - doua linguri la un litru de apă.

Atenție!
Ceapa este contraindicată pentru cei ce suferă de ulcer sau gastrită hiperacidă.

Pentru dureri în gât, dureri articulare, degerături, furuncule, se pun cataplasme cu ceapă coaptă.
Pentru tratamentul aftelor și ulcerațiilor se fac tamponări locale cu suc de ceapă.
Pentru retenție de urină, se pun cataplasme cu ceapă crudă în partea de jos a abdomenului.
Pentru dureri de urechi, otite, se picură în ureche suc de ceapă amestecat cu ulei cald.

Pentru negi și pistrui, se aplică suc de ceapă de patru ori pe zi până la dispariția lor.

Articol scris de Prof. Univ. Angela Elena Beju



Comentarii

Cele mai citite articole: