Câteceva despre Mușețel - Matricaria Chamomilla

Denumit popular și Romanița este răspândit în special în zona de șes, în locuri însorite dar poate fi găsit și printre alte plante semănate sau la margini de drumuri.

Florile de Mușețel le putem procura proaspete începând din lunile aprilie - mai și până în august sau le putem usca și păstra, folosindu-le la nevoie pentru sănătate.

Compoziție chimică:
Florile conțin ulei eteric, glucide, acizi organici, colina, vitaminele B1și C precum și minerale: calciu, fosfor, zinc, siliciu, cupru, mangan, fier.

Proprietățile Mușețelului:
- Florile de Mușețel au proprietăți antiinflamatorii, antiseptice, analgezice, antispastice, antialergice, sudorifice, emoilente, anestezice locale și cicatrizante.

- Florile stimulează și regenerează țesuturile normalizând metabolismul pielii și activând epitelizarea.

- Influențează benefic mucoasa gastrică având acțiune antiulceroasă.

- Acționează activ și asupra colitelor, a inflamațiilor căilor urinare sau în cazul menstrelor dureroase.

- Tonifică părul, dându-i reflexe blonde și acționează benefic asupra diverselor tipuri de ten.


Modul de utilizare:
1. Infuzie dintr-o linguriță de flori de Mușețel la o cană cu apă clocotita. Se lasă acoperită 15 minute și apoi se strecoară. Se beau 1- 2 cani pe zi, preferabil pe stomacul gol. Infuzia ajută în: gastrite hiperacide, ulcer gastric, enterocolite, balonări, colici abdominale, stimularea funcției hepatice, menstre dureroase, astm bronșic. Se poate folosi și în caz de gripă dar se beau 2- 3 căni pe zi.

Inhalațiile cu infuzie au efect foarte bun asupra căilor respiratorii superioare și asupra sinusurilor.
Pot fi folosite și la clisme cu infuzie pentru a înlătura stările iritative ale intestinului gros.


Atenție!
Dacă în loc de infuzie se face un ceai tare atunci acest ceai în loc să aibe un efect antispastic, el irita stomacul provocând uneori vărsături și chiar diaree. Iată cum printr-o mică eroare în loc să obținem un efect benefic putem obține unul dăunător.

2. Infuzie din 3 linguri flori de Mușețel la o cană cu apă clocotită. Se lasă acoperită 15 - 20 minute și apoi se strecoară.
În cazul gingivitelor, abceselor dentare, stomatitelor, aftelor, infuzia călduță sau la temperatura camerei se ține în gură circa 5 minute. Se repetă de mai multe ori pe zi.
În cazul amigdalitelor se face gargară de mai multe ori pe zi.
Pentru tratamentul leucoreei se fac spălături vaginale de mai multe ori pe zi cu infuzie.

3. Infuzie din 3 linguri flori de Mușețel la o cană cu apă clocotită. Se lasă acoperita 30 minute, apoi se strecoară.

Se pun cataplasme cu acest ceai în ulcere varicoase, furunculoăa, eczeme, răni, ulcerații, arsuri.

Florile de Mușețel se folosesc și în cosmetică:

- Pentru tenurile uscate și ridate se pun comprese cu infuzie pe față.
- Pentru tenurile iritate și înroșite se pun comprese cu infuzie dintr-o lingură de flori dla o cana cu apa clocotita, lasata acoperita 30 minute.
- Pentru tenurile grase se pot face bai de aburi cu infuzie din doua lingurite flori de Mușețel la o cană cu apă în clocot.

Aceste băi curăță foarte bine tenul.
Compresele cu infuzie de Mușețel îndepărtează cearcanele și au un efect odihnitor și relaxant asupra ochilor obosiți și suprasolicitați.

Se folosește ca produs de intreținere pentru părul blond. Infuzia pusă în apă de clătit părul îi dă acestuia un luciu deosebit, deschizându-l ușor la culoare.

Articol scris de Prof. Univ. Angela Elena Beju

Comentarii

Cele mai citite articole: