Cura cu afine

Principalii constituenți ai afinelor sunt: taninul, acidul citric, acidul malic, acidul lactic, acidul benzoic, pectina, vitamine - A, B1, B2, B6, C, PP - săruri minerale.

Datorită acidului benzoic pe care-l conține și care oprește fermentația, afinele nu se pot folosi singure pentru prepararea cidrului - vin.

Datorită conținutului bogat în substanțe bactericide (acid citric, acid benzoic) și în tanin, afinele proaspete și uscate sunt un puternic antiseptic intestinal având efect astringent, antidiareic și antiputrid.

Datorită acestor proprietăți ele ajută în tratamentul enterocolitelor de fermentație și de putrefacție dizenteriilor și infecțiilor urinare.

În același timp ele au acțiune antihelmitică, contribuind la eliminarea oxiurilor.

Afinele au efect ocrotitor al pereților vasculari, fiind recomandate, în ateroscleroză, afecțiuni coronariene, sechele de infarct, arterită, sechele de flebită, varice, hemoroizi, hemoragii prin fragilitatea capilarelor.

Afinele ajută la creșterea acuității vizuale și ameliorează vederea nocturnă. Oricine suferă de ochi iritați, încetoșați sau obosiți, poate beneficia de efectele vindecatoare ale afinelor. Aceste fructe previn bolile de ochi asociate cu hipertensiunea și glaucomul cauzat de diabet.

De asemeni, antocianozidele din afine influențează favorabil activitatea unor enzime esențiale în menținerea și funcționarea celulelor retinei. În plus, este influențată pozitiv miopia, prevenind-o sau stopând și reducând evoluția ei.

Afinele regenerează celula hepatica și au rol hipoglicemiant (antidiabetic), fiind indicate în maladiile vasculare ale diabeticilor.

Un complex de trei factori: astringent, antiseptic și absorbtiv din fructe, intervine în dispepsii.

Cura cu afine constă în consumul zilnic a 300-500g afine proaspete sau 100 g afine uscate.

Se pot face cure și cu suc de afine - randamentul de extracție este de 500ml suc la 1 kg fructe, consumat înainte de mese. Sucul se consumă cel târziu la 4-6 ore de la preparare. După acest interval, sucul se degradează și își diminuează proprietățile terapeutice.

Articol scris de Prof. Univ. Angela Elena Beju

Comentarii

Cele mai citite articole: