Cura cu suc de lamaie


 
Lamaile contin apa (81-88%), hidrati de carbon, proteine, acid critic, acid malic, saruri minerale (sodiu, potasiu, calciu, fosfor, fier) si oliogoelemente (siliciu, mangan, cupru). Sunt bogate in vitamina C (75 mg la 100 g suc) dar contin in cantitati mici si alte vitamine ca: A, B1, B2, D, E, PP, acid pantotenic.

Proprietati ale sucului de lamaie: este antiscorbutic, bactericid, antiseptic, activator al globulelor albe in apararea organismului, puternic alcalinizant, febrifug, racoritor, tonic al sistemului nervos, tonic cardiac, hipotensor, diuretic, antigutos, antiartritic, antireumatismal, antiureic, tonic nervos, remineralizant si vermifug.

Lamaile intaresc sistemul imunitar si incetinesc procesul de imbatranire.

Cura cu suc de lamaie este recomandata in tartamentul scorbutului, in afectiuni cardiovasculare, fragilitate capilara, hipervascozitate sanguina, anemie, homeofilie, artrita, guta, astenie, afectiuni hepatice, litiaze biliare si urinare, dischinezie biliara, inflamatii pulmonare, bronsita, astm, ateroscleroza, diabet, obezitate, convalescenta, senescenta.

Se poate face cura cu sucul obtinut din stoarcerea lamailor proaspete, pana la 200 g pe zi. In cazul diabetului sucul se poate indulci cu zaharina.

O alta cura cu suc de lamaie este urmatoarea: se incepe cu sucul unei lamai pe zi, apoi se creste cantitativ, in mod progresiv cu cate o lamaie pana in a zecea zi cand se consuma sucul a 10 lamai, din a zecea zi se scade progresiv pana se ajunge la sucul unei lamai pe zi. Se face o cura de 20 de zile. Sucul se bea inainte de mese, diluat cu apa; dilutia fiind de la unu la cinci pana la unu la sapte.

O astfel de cura poate fi folosita pentru intarire generala, intarirea sistemului imunitar, sau in caz de obezitate.

In litiaza urinara este indicat sa se consume sucul a 2-4 lamai pe zi.

Iata si doua detoxificari simple cu ajutorul sucului de lamai.
Unei infuzii de musetel i se adauga zeama de lamaie pana ce lichidul se decoloreaza. Se bea intre mese sau cu putin timp inaine de a manca.
Apa fierbinte se toarna peste feliile de lamaie si infuzia se bea intre mese sau inainte de a manca.

Sucul de lamaie amestecat cu miere si apa se foloseste ca gargara in amigdalita cronica, afte, stomatita.

Limonada (citronada) preparata dintr-o lamaie taiata in feli sau din sucul unei lamai puse intr-un pahar cu apa este recomandata in dischinezie biliara, intarirea capacitatii de memorare, oboseala, stari febrile, stari de voma, hemoragii.

Atentie!
Sucul de lamai nu se recomanda in caz de anemie grava sau demineralizare pronuntata.

In cosmetica se foloseste pentru a da stralucire tenului si pentru a tonifica epiderma. Se aplica in fiecare dimineata felii de lamaie. Dupa 15 minute se indeparteaza cu un tifon inbibat in apa de roze. Astfel se previne aparitia ridurilor iar tenul devine luminos.

Sucul de lamaie se foloseste in tratamentul tenurilor seboreice cu pori dilatati si comedoane. Astfel se poate folosi suc de lamaie, apa de roze si apa minerala, cate o lingurita din fiecare. Se amesteca si se lotioneaza zilnic fata.

Pentru pielea grasa, sucul de lamaie se poate combina cu sucul de grapefruit.
Fata poate fi curatata cu o lotiune din lapte la care se adauga cateva picaturi de suc de lamaie. Astfel tenul este inprospatat iar ridurile intarzie sa apara.

Masca de frumusete pentru tenul gras: se amesteca sucul unei lamai cu un albus de ou batut spuma. Se aplica pe fata 15-20 minute.
Pentru masajul zilnic al mainilor si pentru intretinerea lor se prepara o pasta din sucul unei jumatati de lamai, un cartof fiert si sfaramat si o lingurita de glicerina. Pasta se prepara de doua ori pe saptamana. 


Articol scris de Prof. Univ. Angela Elena Beju


Comentarii

Cele mai citite articole: