Cura cu Pulbere de Cărbune de Lemn


Terapia cu cărbune de lemn este o terapie ce datează de mii de ani.

Prepararea carbunelui se bazează pe principiul carbonizării materialului lemnos, într-un mediu lipsit de oxigen. Cel mai bun cărbune pentru tratament este cel obținut din lemn de tei. Ramurile  de tei de 3 - 5 ani se ard înăbușit și se transformă în pulbere.

Carbunele conține carbonați de mangan, magneziu, potasiu, sodiu și minerale ca siliciu și seleniu.

Cărbunele are proprietăți antitoxice, absorbante, calmante, cicatrizante, antispastice, antiazotemice și antiinfecțioase.

Este indicat în intoxicații cu ciuperci, plante otravitoare, pesticide, insecticide, în afecțiuni digestive (diaree, dizenterie, colite, balonări), afecțiuni cardiace (hipertensiune arterială, arterite, palpitații), astm bronșic, alergie și azotemie (creșterea ureei și acidului uric în sânge), gută, hipercolesterolemie.


Extern, se folosește pentru tratarea eczemelor, rănilor vechi, gangrenelor și urticariei.

Mod de administrare:

Intern, se ia 0,5 – 1 linguriță de pulbere la 100ml apă de 2 - 3 ori pe zi, între mese, cu excepția intoxicațiilor, când se iau 2 - 3 lingurițe de pulbere odată.

În farmacii există comprimate de cărbune medicinal care are proprietatea de a absorbi secrețiile și substanțele nocive din tubul digestiv. Se iau câte 2 - 4 comprimate de trei ori pe zi. În cazul intoxicațiilor, se mărește doza de comprimate.

Extern, se pudrează cu pulbere zonele afectate.

Atenție! Cura cu Cărbune de Lemn este contraindicată în caz de constipație.

Articol scris de Prof. Univ. Angela Elena Beju

Comentarii

Cele mai citite articole: