Urzica


Cu toate că Urzica - Urtica Dioica - este o planta cunoscută pe care o folosim deseori în alimentație, de cele mai multe ori nu ne gândim la proprietățile ei vindecătoare, la faptul că ne-ar putea întări sănătatea. Acum o vom cunoaște ca pe o plantă nouă, ca pe un prețios ajutor al nostru, apreciind-o de fapt la adevărata ei valoare.

Denumirea ei în limba engleză, nettle, se spune că provine din cuvântul olandez netel, care înseamnă ac, ceea ce nu este departe de adevăr căci la atingere înțeapă usturător. Cu toate acestea urzicile preparate ca infuzie, sau mâncare, nu mai înțeapă și au un gust plăcut.

Urzicile sunt răspândite pe tot globul cu excepția regiunii arctice și a centrului și sudului Africii. Pot fi întâlnite pe lângă garduri, pe lângă case, pe malul apelor și în general sunt răspândite de la câmpie până la zona alpină. Ele se culeg numai din zone nepoluate, din zone în care pământul nu conține substanțe dăunătoare.

Atenție!

Urzicile culese de la marginea drumului sau de lângă case pot conține plumb care este toxic pentru organism. Atenție deci, de unde le cumpărați căci trebuie să stiți de unde sunt culese.

Urzicile conțin un număr mare de aminoacizi, vitamine (A, B2, C, K), clorofilă, săruri minerale (calciu, magneziu, fier, siliciu), substanțe proteice, acid pantoteic, acid folic, amine, cetone.

Datorită acestui bogat conțnut ele sunt folosite ca aliment precum și ca plante medicinale în cure pentru regenerarea organismului și pentru detoxifiere.

Cum acționează Urzica asupra organismului?

- vitaminizează și remineralizează organismul;
- elimină starea de anemie;
- echilibrează sistemul de apărare al organismului;
- curăță sângele având efect detoxifiant;
- acționează bactericid limitând sau înlăturând multiplicarea bacteriilor;
- are efect benefic în bronșite și astm - fluidizează secrețiile bronșice și favorizează eliminarea lor prin expectorație. Combate tusea;
- stimulează metabolismul;
- stimulează secreția bilei, secreția pancreatică, gastrică și intestinală, stimulează peristaltismul intestinal și digestia;
- combate diareea, dizenteria și stările inflamatorii ale mucoasei tubului digestiv;
- acționează împotriva viermilor intestinali;
- activează procesele fiziologice de formare a eritrocitelor, leucocitelor și trombocitelor;
- fluidizează sângele;
- scade glucoza în sânge;
- are acțiune hemostatică oprind sângerarea;
- mărește cantitatea de urină eliminată, contribuind la eliminarea substanțelor toxice din sânge și în general din organism;
- favorizează eliminarea masivă a acidului uric pe cale renal;
- stimulează secreția glandelor mamare la femeile lăuze;
- activează regenerarea țesuturilor și epitelizarea, cicatrizând rănile;
- înfluențează favorabil reumatismul și gută;
- provoacă scăderea temperaturii corpului în diferite stări febrile;
- este tonic capilar și combate mătreața;
- anihilează efectele dăunătoare ale tutunului și alcoolului.

Iată ca aceste multiple proprietăți nu pot decât să demonstreze că Urzica ne poate întări efectiv organismul, purificând sângele și regenerând celulele.

Urzicile sunt recomandate în următoarele afecțiuni:

- afecțiuni renale, ale prostatei și ale vezicii urinare;
- afecțiuni circulatorii;
- efecte benefice în caz de varice, ulcer varicos sau hemoroizi;
- afecțiuni gastrice, hepatice, intestinale;
- insuficiență secretorie gastrică, hepatică, pancreatică și intestinală;
- indigestii, enterită, diaree, dizinterie;
- ulcer duodenal, litiază biliară și duodenală;
- tulburări gastrice datorită abuzului de tutun;
- retenție urinară, uremie, incontinență urinară;
- insuficiență galactogen;
- hemoptizie, hemoragie internă și uterină, metroragie, menstre neregulate, vaginite, leucoree;
- retenție de apă în organism;
- ascită, reumatism, gută;
- obezitate, lumbago, sciatică și alte nevralgii;
- amigdalite, pneumonii, bronșită;
- astm bronșic, alergii;
- răni, urticarie, psoriazis;
- alopecie, mătreață, seboree;
- tumori;
- profilaxia cancerului.

Cum se folosesc Urzicile?

Urzicile se pot prepara la început de primăvară sub forma de cremă, mâncare cu usturoi, salate. Se poate folosi sucul obținut din frunze proaspete, pisate și stoarse. Se consumă două-trei lingurițe pe zi.

Pentru revigorare și detoxifiere se poate face o cură cu infuzie de Urzică - o lingura de plantă proaspata bine mărunțită la o cană cu apă clocotită sau o linguriță de pulbere de plantă uscată la o cană cu apă clocotită lăsată acoperită timp de 15 minute - trei pahare de ceai pe zi, timp de trei, patru săptămâni. Nu este bine că această cură să depașească 6 săptămâni, excesul fiind dăunător.

Cură cu infuzie de Urzici mai poate fi folosită în următoarele cazuri: litiază renală și biliară, diabet, gută, retenție de lichide în organism, bronșită, metroragii, hemoragii, dismenoree, diaree, hemoroizi.

Pentru tratarea rănilor și grăbirea cicatrizării lor se folosește o infuzie cu trei, patru linguri de frunze mărunțite la o cană cu apă clocotită. Se fac băi locale sau se pun comprese.

Pentru tratarea enurezisului și a incontinenței urinare se folosesc semințe de urzică măcinate, 2 - 3g seara împreună cu o linguriță de miere.

Pentru tonifierea părului și combaterea mătreții, se pot folosi infuzii din 40 - 50g frunze mărunțite la 1L de apă clocotită. Se lasă 30 minute acoperit, se strecoară și se spală părul. Se mai poate folosi și un decoct din 250g rădăcini, tulpini și frunze la 5L apă. Se lasă la fiert 30 de minute, se strecoară și se spală părul.

Urzicile mai pot fi uscate și mărunțite, pulberea fiind păstrată și folosită pentru adaos la mâncare pentru vitaminizare, mineralizare și întărirea organismului.

În loc de pulbere de urzici sau urzici proaspete se poate utiliza și tinctura de urzici.

Tinctura poate fi utilizată în cure de primăvară și toamnă pentru refacerea organismului precum și în cazul surmenajului fizic și intelectual.

Observatie: toate preparatele pe bază de urzică - infuzie, macerat, decoct, pulbere, paste, ciorbe, salate, sunt utile în tratamentul tulburarilor gastrice datorate abuzului de tutun.

Articol scris de Prof. Univ. Angela Elena Beju


Comentarii

Cele mai citite articole: