Mierea, un aliment valoros pentru Sănătate și Longevitate

Mierea, acest minunat dar al naturii este folosită de milenii pentru întărirea sănății. Produsă de albine din nectarul florilor, ea reprezintă un aliment constructiv, plin de elemente de care organismul are nevoie pentru dezvoltare și refacere.
Folosită la micul dejun ea reprezintă o sursă de energie care ajuta organismul să înceapă cu bine activitatea zilnică.
Mierea conține toate vitaminele pe care nutriționiștii le consideră necesare sănătății și multe minerale (cupru, mangan, calciu, potasiu, sodiu, magneziu, fier, fosfor, siliciu).
Atât vitaminele cât și mineralele variază în funcție de nectarul folosit de albine și în ultimă instanță, variază în funcție de resursele solului pe care cresc plantele respective.
Există foarte multe sorturi de miere, unele monoflore adică produse dintr-un singur fel de flori (de salcâm, de tei etc), altele produse din zonele deluroase sau submontane cu multe flori (miere polifloră). Mierea de pădure sau de mană este cea mai remineralizantă miere.
Observație: mierea nu se fierbe pe foc pentru a fi dezaharisită, deoarece se pierd substanțele nutritive din ea și ramane doar un simplu îndulcitor.


Preferați mierea zaharisită căci ea conține toate substanțele hrănitoare. Mierea din piață de cele mai multe ori este reîncalzită pentru a nu fi zaharisită și pentru a arata limpede în scopul unei bune vânzări.
Proprietăți esențiale ale mierii:

- Este un excepțional îndulcitor natural.
- Satisface repede cererea de energie a organismului.
- Ajută la echilibrarea fizică și psihică, înlăturând oboseala.
- Este un calmant care liniștește organismul.
- Combate insomnia.
- Dilată vasele sanguine și ameliorează activitatea inimii, având și un efect hipotensiv.
- Are proprietăți bactericide și bacteriostatice.
- Are acțiune ușor laxativă și antiseptică.
- Este asimilată ușor și repede.
- Nu irită mucoasa aparatului digestiv – influențează benefic flora intestinală.
- Înlătură stările de vomă la sugari.
- Contribuie la eliminarea substanțelor toxice din ficat și rinichi.
- Este un bun expectorant, diluând secrețiile bronhice și combătând tusea.
- Limpezește vocea în caz de ragușeală.
- Ajută în afecțiunile ficatului, afecțiunile digestive, afecțiunile renale și ale sângelui – anemii, leucemii etc.
- Înlătură cârceii de la picioare, tremurul mâinilor sau al picioarelor, tremurături ale colțului gurii sau ale pleoapelor.
- Are efecte benefice în artrite, artroze, arterite.
- Inlatură migrenele.
- Combate sterilitatea.
- Extern, are efecte cicatrizante fiind recomandată în cazul coșurilor, arsurilor și rănilor.
Cui poate fi recomandată mierea?
Toate aceste calități ale mierii ne arată faptul că mierea reprezintă un aliment ce poate fi recomandat tuturor, cu excepția celor care sunt bolnavi de diabet.
Astfel, consumul de miere asigură femeii gravide sănătatea fizică și pshihică, atât a ei cât și a fătului, iar sugarilor și copiilor de orice vârstă, o mai bună rezistență în fața bolilor.
Deasemeni studenții și elevii pot considera mierea un prețios ajutor în perioada examenelor. Soliștii vocali își pot ameliora vocea iar bătrânii îsi pot echilibra organismul.
Cum poate fi consumată mierea?
- Pentru sugari se folosește ca îndulcitor adăugat în lapte sau ceaiuri, administrându-se în doze sporite pornind de la un vârf de linguriță.
- Pentru orice altă vârstă consumul este variat, dupa dorință. Ea poate fi folosită atât ca înlocuitor al zahărului cât și pentru îngrijirea sănătății. Există foate multe rețete naturale în care este inclusă mierea și în mod special se remarcă cele care ajuta în cazul afecțiunilor respiratorii.
Având o importanță deosebită pentru îngrijirea frumuseții, mierea regenereaza pielea, o hidratează, dandu-i o elasticitate potrivită, o împrospătează și o întinerește. Deasemeni prin reglarea circulației sângelui pielea devine mai relaxată.
Datorită efectelor sale antibacteriene este un excelent remediu împotriva coșurilor și zgârieturilor.
Mierea poate fi folosită și pentru tratamentul buzelor uscate.
Datorită proprietăților deosebite ale mierii există foarte multe produse cosmetice care o conțin.

Articol scris de Prof. Univ. Angela Elena Beju

Comentarii

Cele mai citite articole: