Vinuri Medicinale


Pentru preparare, plantele mărunțite se macerează timp de 7 - 10 zile în vin fără sulfiți, în concentrație de 30 - 50g plante la 1L de vin, după care urmează filtrarea.

Atentie!
Vinurile medicinale nu sunt recomandate bolnavilor cu afecțiuni hepatice, cu gastrite acide, cu ulcer gastric sau duodenal și nici hipertensivilor.


Un vin medicinal des utilizat în astenie, tulburări de circulație sau retenție de urină, este vinul de ceapă.

Mode de Preparare:


Se lasă la macerat timp de 8 zile, 5 cepe tocate mărunt și 100g miere, într-un litru de vin alb fără sulfiți. După filtrare se îmbuteliază. Se iau câte 50ml de trei ori pe zi cu o jumătate de oră înainte de masă.

Un alt vin medicinal folosit ca tonic general este vinul de Urzică.

Mode de Preparare:


150 - 200g de vârfuri de urzici se toacă mărunt și se pun la macerat într-un litru de vin roșu fără sulfiți timp de 8 zile. Se agită zilnic de două ori pe zi. Se filtrează și se pune la rece în sticlă de culoare închis.

Cidrurile

Vinurile obținute din fructe prin fermentație naturală, se numesc cidruri.

Cidrurile se prepară din mere dulci, coacăze roșii sau negre, vișine, smochine, cătina, măcese, flori de soc. Ele nu sunt recomandate copiilor, ci numai adulților.


Pentru obtinerea a 8 – 10L de cidru medicinal, se pun la fermentat timp de 2 - 3 săptămâni, la temperatura camerei, aproximativ 2,5 - 3 Kg miere, 10L apă calduță (sub 38 grade), 2 - 3 Kg fructe trecute prin mașina de tocat, 1 Kg lămâi curățate de coajă și tăiate mărunt, 1 - 2 lingurițe de drojdie de bere, într-un vas de sticla de 15L.

Vasul nu se umple până la gură, ci se lasă un gol de circa 20% din volumul său deoarece în timpul fermentației amestecul se umflă și poate da pe dinafară. După încetarea fermentației se trage lichidul în sticle și se pune la decantare în vase de sticlă colorată, închise ermetic, la adăpost de lumină căldură, umiditate și surse de contaminare, timp de 4 - 5 zile. Se scurge apoi lichidul limpede și se păstrează după aceleași reguli ca la decantare.

Valabilitatea cidrului este de 2 - 4 luni, dacă este ținut la temperatura camerei. Se beau 1 - 2 pahare de cidru pe zi, după mese.

Un cidru util pentru întărirea generală și bogat în vitamina C, este cidrul de Măcese.

Se pune 1 Kg fructe uscate de măcese în 10L de apă fiartă și racită la care se adauga 2,8 Kg miere, 30 - 40g drojdie de bere și sucul de la două lămâi. De obicei, cidrul se prepară în damigene cu dop etanș și tub de fermentație prin care se elimină bioxidul de carbon.

Fermentația dureaza 4 - 6 săptămâni, în funcție de temperatura camerei. În primele două săptămâni, damigeana se agită ușor iar dupa terminarea fermentației cidrul devine limpede. Se trage la sticle cu ajutorul unui furtun iar sticlele se astupă bine și se păstrează la racoare.

Articol scris de Prof. Univ Angela Elena Beju


Comentarii

Cele mai citite articole: