Infuzie, Decoct și Macerat din Măceșe - Rosa Canina




Conținutul ridicat de vitamina C și a altor substanțe, asigura funcționarea normală a organismului, întărirea sistemului imunitar și un flux sanguin mai bun.

Pe lângă vitamina C, Măceșele mai conțin vitaminele B1, B2, K, P, PP, provitamina A, tanin, acid citric și malic, pectide, flavonoizi, săruri minerale, lecitină, zaharuri.

Proprietăți ale Măceșelor:

- întărește sistemul imunitar;
- vitamizant, tonic, astringent, colagog, coleretic, vasodilatator arterial, antilitiazic, antiinflamator intestinal;

- mărește permeabilitatea și elasticitatea capilarelor acțonând pentru normalizarea circulației periferice;
- intervine favorabil în respirația tisulară, în reacțiile fermentative, în procesul de eliminare a toxinelor din corp;
- stimulează contracția vezicii biliare și a căilor biliare provocând golirea conținutului lor;
- împiedică formarea calculilor renali;
- vindecă inflamațiile;
- completează necesarul de săruri al organismului.

Ele sunt recomandate mai ales pentru convalescenți și copii.
Măceșele sunt eficiente în avitaminoze, tulburări de circulație periferică, leucemie, calculoză renală, colite, enterocolite, afecțiuni hepatice, litiază biliară.

Pentru tratarea avitaminozelor, enterocolitelor, calculozelor renale, tulburărilor de circulație periferică, se face decoct din 2 linguri Măceșe zdrobite la 500ml apă calduță. Se fierb 10 minute. Întreaga cantitate se bea într-o zi, în două reprize.

Pentru afecțiunile vasculare, pentru vitaminizare, ca tonic general sau pentru litiază biliară, se face infuzie cu 2 linguri de Măceșe la 500ml apă. Cantitatea se bea în cursul unei zile.

Pentru vitaminizarea organismului se face o băutură răcoritoare din 100g Măceșe macerate în 1000ml apă rece, timp de 12 ore. Se adaugă 100g zahăr sau puțină miere. Se strecoară și se păstrează la rece.

Este utilă asocierea Măceșelor cu fructe de Cătină.

Aceste fructe au multiple utilizări și în cosmetică. Astfel pentru înlăturarea ridurilor se poate utiliza un ulei antirid cu măceșe: se macereaza 20 fructe de măceș în 150ml ulei de măsline timp de câteva ore, apoi se filtrează. Seara se unge fața cu acest ulei.

Articol scris de Prof. Univ. Angela Elena Beju



Comentarii

Cele mai citite articole: