Cura cu Borș de Tărâțe


Borșul de Tărâțe este bogat în substante active printre care mineralele: magneziu, potasiu, sodiu, sulf, siliciu, mangan, iod, vitaminele: B și PP, enzime și acizi care ajută la metabolism și digestie.

Are proprietăți depurative, antiseptice, antihipertensive, antiplachetare (previne tromboza și infarctul miocardic), anticolesterolemiante. Este un stimulent al sistemului endocrin și al sistemului nervos.

Cura cu Borș de Tărâțe constă în 1 - 2 pahare de trei ori pe zi, după mese timp de 1 - 3 luni, în special primăvara. Pentru cură se folosește borșul proaspăt preparat în casă.

Cura interna este recomandata în: boli cardiovasculare (hipertensiune arterială, cardiopatie ischemica, tromboza, varice, flebite, artrite), boli neuropsihice (depresii, nevroze, stress, astenii), litiaze urinare (oxalice și fosfatice), tuberculoză, intoxicații cu alcool sau cu tutun.

Cura cu Borș de Tărâțe este contraindicată în ulcer gastroduodenal, gastrite sau dispepsii acide.

Extern se pot face spălături cu borș în ulcere cutanate, în degerături sau uscăciuni ale pielii.

În cosmetică, se tamponează pielea cu vată înmuiată în borș sau se folosește în prepararea măștilor cosmetice.

Modul de preparare al Borsului de Tărâțe:

Se pun într-un vas tărâțe de grâu amestecate cu 1 - 2 pumni de tărâțe de porumb, până se umple1 / 4 din volumul său. Se umezesc apoi bine cu puțină apă rece după care se toarnă apă clocotită până ce se umple trei sferturi din volumul vasului. Se amestecă cu un făcăleț și apoi se adaugă huște (tărâțe acrite de la borș). În lipsa huștelor, se umezesc la început tărâțele cu borș în loc de apă rece. După ce se amestecă bine, se acoperă cu o pânză curată și se lasă sa stea la cald. După 24 de ore borșul este gata. Cantitatea ce trebuie consumată se strecoară înainte de întrebuințare.

Articol scris de Prof. Univ. Angela Elena Beju

Comentarii

Cele mai citite articole: