Cura cu Suc de Varză


Varza conține 91,7% apă și proteine, lipide, glucide, vitaminele: A, B1, B2, C, PP, K. Conține minerale: sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fier, cupru, sulf. Varza are efecte: anticanceroase, antidiareice, analgezice, antianemice, antihemoragice, antiinflamatoare, antiseptice și este: cicatrizantă, depurativă, decongestionantă, diuretică, emolientă, golactogenă, hipoglicemiantă, laxativă, remineralizantă și vitamizantă. Cura este recomandată în anemie, ascită, edeme, demineralizare, gripă, afecțiuni respiratorii, gastrice, intestinale, litiază urinară, diabet, rahitism, scorbut, insuficiență cardiacă, nervozitate, stări depresive, îmbătrânire.

Cura cu Suc de Varză constă în administrarea a două pahare de suc de varză pe zi, între mese timp de 3-4 săptămâni, după care se face o pauză de 1-2 săptămâni.

În cazul ulcerului gastric, se iau trei pahare de suc pe zi, între mese. În digestii anevoioase se iau 2-3 linguri de suc pe zi. Sucul de varză poate fi asociat cu suc de morcovi în părți egale. El poate fi folosit în ciroză, colită, edeme. Varza poate fi consumată și în salate de crudități: 300-400g/zi.


Pentru bronșite, laringite, astm, se face un decoct cu 60g varză tăiată mărunt și 500ml apă. Se fierbe o oră, se adaugă  70g miere. Se consumă 2-3 pahare pe zi. Pentru inflamațiile din gură și gât, se face gargară cu suc de varză amestecat cu miere.

Extern, se folosește pentru calmarea durerilor musculare, a nevralgiilor reumatismale (lumbago, sciatică) sau gutoase, contuzii sau entorse. Se mai folosește ca cicatrizant pentru plăgi, în ulcere varicoase, degerături, arsuri, flegmoane, panarițiu, furuncule, abcese.

Se pun cataplasme cu frunze de varză strivite cu o sticlă (înaintea strivirii se înlatură nervura principală), aplicate direct pe piele și fixate cu pansament. Se schimbă de două ori pe zi. Pentru varice, flebită sau arterită se pun cataplasme cu două, trei straturi de fruze de varză proaspătă peste care se aplică un pansament.


Pentru ochi înroșiți și înlăcrimați, se pun seara la culcare câteva picături de suc de varză în ochi. În cosmetică,  sucul de varză se utilizează pentru revitalizarea țesuturilor și contra acneei. Se fac loționări cu suc de varză proaspătă. Pentru crăpături ale pielii, se pun cataplasme cu frunze de varză strivite și unse cu ulei de măsline.

Prof. Univ. Angela Elena Beju 

Comentarii

Cele mai citite articole: